nederland

Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tegen superprovincie

Door Tom Reijner - 22 april 2014

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft vermoedelijk een groot probleem. De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland willen niet verder met de fusie tot een superprovincie.

De drie commissarissen van de Koning gaven dinsdagavond op een persconferentie aan dat zij in de huidige plannen van het kabinet ‘visie missen’. ‘Discussie is wat ons betreft over. Zoals het wetsvoorstel er nu ligt, krijgt het niet onze steun,’ zei de Noord-Hollandse commissaris Johan Remkes.

Doorzetten

Volgens bronnen in Den Haag houdt dit niet in dat de plannen voor de vorming van een superprovincie van de baan zijn: de afspraak wordt niet uit het regeerakkoord geschrapt.

Plasterk gaat dan ook gewoon door met zijn plannen voor een fusie van de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Hij zal zijn wetsvoorstel voor de vorming van deze superprovincie voorleggen aan het kabinet, dat er volgens zijn woordvoerder binnenkort over zal spreken.

Plasterk wilde dinsdagavond verder niet reageren op de afwijzing van het voorstel door de drie provincies, maar zonder steun van de provincies lijkt de fusie onmogelijk.

Verzet

Sinds het Plasterk het plan lanceerde, bestaat er veel verzet. Veelgehoorde klachten zijn dat een dergelijke fusieprovincie helemaal niet leidt tot beter bestuur, terwijl Plasterk denkt dat het gebied efficiënter wordt bestuurd als de drie provinciebesturen worden samengevoegd.

Tot dusver heeft hij Noord-Holland, Utrecht en Flevoland nog niet van zijn ideeën kunnen overtuigen. Een meerderheid van de Eerste Kamer besloot vorig jaar dat de plannen voor een superprovincie zouden worden opgeschort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.