nederland

Paasnummer: complexe band Rutte en ‘plaaggeest’ Wilders

Door Lucas Gasthuis - 16 april 2014

Minister-president Mark Rutte (VVD) en PVV-voorman Geert Wilders, die in 2004 vertrok uit de VVD, onderhouden een ingewikkelde relatie. Wat beide politici gemeen hebben, is hun politieke vermogen tot aanpassen.

‘Rutte weet dat je het beest van het Binnenhof kunt opsluiten, maar dat het beest dan nog niet weg is,’ schrijft Syp Wynia in het extra dikke paasnummer van Elsevier deze week.

Hoe was Jezus?

Gerry van der List gaat deze week na wie Jezus precies was. De figuur Jezus weet de meest uiteenlopende mensen nog altijd te fascineren: van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven tot een van oorsprong Iraanse godsdienstwetenschapper.

Het Evangelie is het mooiste verhaal aller tijden, schrijft Van der List. ‘De vraag naar de historische betrouwbaarheid blijft hoe dan ook leiden tot speculaties.’

Bekende Nederlander

Bekend Zijn is een baan geworden en dat is voor de ene Bekende Nederlander lucratiever dan voor de ander. Hoe dat precies werkt en wat het precies betaalt, onderzoekt Nikki Sterkenburg.

Het einde van dit ‘sterrendom’ in real-life soaps en spelprogramma’s lijkt echter in zicht. ‘Ik denk dat we nu aan het einde van de cyclus zitten.’

Jessica Durlacher

‘Ik hoop dat Anne Frank weer gaat leven,’ zegt auteur Jessica Durlacher in een interview met Hugo Camps. De tragedie moet het publiek weer raken, zeker de jongeren, voor wie het ondergedoken meisje ‘zo iconisch, zo versteend‘ is.

Het toneelstuk over Anne Frank, dat zij samen met haar man en schrijver Leon de Winter maakte, bracht haar dichter bij het familieverleden – haar vader Gerhard overleefde Auschwitz.

Compassie met Samsom

In de coalitie neemt de nervositeit rond de verzwakkende positie van PvdA-leider Diederik Samsom toe. De PvdA staat onder druk en Samsom kan elk moment bezwijken. Heeft hij de partij nog wel in de hand, vraagt politiek redacteur Eric Vrijsen zich deze week af.

Bitcoin

Een nieuwe financiële orde, dat is de droom. Maar de bitcoin levert tot nu toe vooral materiaal voor een boeiend filmscript. Met een mysterieuze bedenker, goudzoekers, bankovervallers, een klopjacht en een dode, weten Ron Kosterman en Wouter van Noort.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.