nederland

Panama: wij doen alles om Nederlandse vrouwen te vinden

Door Shari Deira - 07 april 2014

President Ricardo Martinelli van Panama verzekert dat zijn land er alles aan doet om de Nederlandse vrouwen Lisanne Froon (22) en Kris Kremers (21) te vinden. Hij bedankt de Nederlandse ambassade ‘voor het vertrouwen’ bij de zoektocht.

Froon en Kremers worden bijna een week vermist en de zoektocht heeft nog geen doorbraak opgeleverd.

Wandeling

Uit tips blijkt dat de vriendinnen een bepaald pad op zijn gegaan, de Pianista Trail. Een man die aan het begin van de bergwandeling woont, zou het tweetal hebben gezien. Froon en Kremers zouden twijfelen of ze de wandeling zouden maken of niet.

Zondag is er met een grote groep reddingswerkers gezocht rond Boquete en de Pianista Trail. Enkele familieleden van de jonge vrouwen zijn inmiddels aangekomen in Panama.

Afkoelen

Een afgevaardigde van de reddingsdienst zegt dat de kou een groot gevaar kan zijn voor de vrouwen. Hoewel het overdag warm is in Panama, kan het ’s nachts afkoelen tot 8 graden of nog lager.

De dichte bewolking bemoeilijkt de zoektocht naar de vrouwen. Bovendien is het moeilijk om overal te zoeken, vanwege de hoogteverschillen. Reddingswerkers moeten soms 500 meter langs touwen naar beneden zakken.

Froon en Kremers waren in Panama om Spaans te leren. Hun gastgezin sloeg alarm toen zij niet terugkeerden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.