nederland

Planbureau: jonge christenen zijn ‘neofundamentalisten’

Door Servaas van der Laan - 28 april 2014

Jonge christenen zijn steeds conservatiever. Bijna de helft van de christenjongeren noemt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zelfs ‘neofundamentalist’.

Het planbureau deed de afgelopen jaren onderzoek naar religie en spiritualiteit in Nederland.

Conservatief

Uit het onderzoek komt naar voren dat de groep jonge kerkgangers tussen de 17 en 30 jaar steeds kleiner en steeds conservatiever wordt, schrijft dagblad Trouw.

Bijna de helft van de christenjongeren vindt dat alle voorschriften van de kerk strikt moeten worden nageleefd. Twintig jaar geleden vond één op de vijfde jongere christenen dat.

Traditionalisering

De hertraditionaliseringstrend is volgens het SCP zichtbaar in protestantse maar ook in katholieke kringen. Jongeren zien zichzelf, meer dan hun ouders, als religieus mens. Geloof in hel en duivel zijn hier volgens het planbureau weer helemaal terug.

De conservatieve trend staat haaks op de ontkerkelijking van de overige jongeren in Nederland. De helft van alle jongeren in Nederland heeft helemaal niets meer met de kerk. Jongeren die af en toe naar de kerk gaan, bestaan volgens het planbureau nagenoeg niet meer. ‘Men gaat regelmatig, of men gaat helemaal nooit,’ zegt het SCP.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.