nederland

Politie onderzoekt betrokkenheid crimineel bij vuurwerkincident

Door Shari Deira - 23 april 2014

De politie in Amsterdam onderzoekt of de beruchte crimineel Martin van de P. betrokken was bij het vuurwerkincident tijdens de bekerfinale afgelopen zondag in De Kuip. Hij zou al langere tijd een schrikbewind voeren binnen de Amsterdamse club.

Volgens De Telegraaf speelt Van de P. een leidende rol binnen de harde kern van Ajax.

Een deel van de harde kern zou opdracht hebben gegeven om de bekerfinale tegen PEC Zwolle te saboteren, omdat een aantal kopstukken de finale dreigde te missen. Hun bus had vertraging. De recherche onderzoekt nu de mogelijke rol van Van de P. daarbij.

Vergadering

Van de P. werd in 2000 veroordeeld tot een levenslange celstraf vanwege een viervoudige moord in de Haarlemse seksclub Esther. Die straf werd in hoger beroep omgezet in vijftien jaar. In 2010 werd Van de P. vrijgelaten.

Volgens de krant ergert de politie zich al maanden aan de aanwezigheid van Van de P. bij de officiële vergadering tussen Ajax en de politie over risicowedstrijden. De politie zou niet durven optreden tegen de meervoudige moordenaar.

Van de P. zou ook andere fanatieke Ajax-supporters afpersen. Leden van de harde kern die geld verdienen aan merchandising zouden percentages van hun winst moeten afstaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.