nederland

Politie wil niets kwijt over dood voormalig topman ABN Amro

Door Servaas van der Laan - 06 april 2014

Het onderzoek naar de dood van voormalig ABN Amro-topman Jan Peter Schmittmann (57) en diens vrouw (57) en dochter (22) is afgerond. Maar de politie wil vooralsnog niets over het onderzoek kwijt.

Het onderzoek naar de dood van Schmittmann en zijn vrouw en dochter is zaterdag afgerond.

Gezinsmoord

De drie lichamen zijn uit het huis aan de Hoog Hoefloo in het Noord-Hollandse Laren gehaald. De politie gaat uit van een gezinsmoord, maar wil verder niets over het onderzoek bekendmaken.

Er is zaterdag veel informatie binnengekomen die de politie op dit moment zegt te onderzoeken. Vermoedelijk zal in de loop van de week bekend worden wat zich in de witte villa heeft afgespeeld.

ABN Amro

Schmittmann werkte tussen 1983 en 2009 bij ABN Amro. Begonnen als account manager werkte hij zich in 1998 op tot het hogere management.

In 2003 werd hij bestuursvoorzitter van het Nederlandse deel van ABN Amro. Hier begeleidde hij onder meer de overname door Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis.

Vertrekpremie

Toen het in 2009 fout ging met Fortis en ABN Amro moest worden genationaliseerd, vertrok Schmittmann noodgedwongen als topman van de bank.

Wel kreeg hij vanwege zijn lange staat van dienst 8 miljoen euro aan vertrekpremie mee. Dat was de hoogste vertrekpremie ooit. Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) noemde dat bedrag ‘exorbitant’. Schmittmann reageerde daarop door te zeggen de reactie van Bos ‘onverkwikkelijk’ te noemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.