nederland

Roemenen gaan politie helpen bij strijd zakkenrollers Koningsdag

Door Tom Reijner - 14 april 2014

De Amsterdamse politie krijgt tijdens Koningsdag ondersteuning van collega’s uit Roemenië. Zij zullen samen de strijd aanbinden met zakkenrollers, waarvan wordt vermoed dat velen afkomstig zijn uit Roemenië.

‘We hebben collega’s uit Roemenië die meewerken, om snel informatie over te dragen om juist het verschil te maken en niet meer dat vreselijke aantal van vorig jaar te hebben,’ zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg maandag op stadszender AT5.

Aangiftes

De Amsterdamse politie kreeg vorig jaar achthonderd aangiftes binnen van mensen van wie bijvoorbeeld de telefoon of portemonnee was gerold tijdens Koninginnedag.

In de stad waren toen meer mensen op de been vanwege de inhuldiging van koning Willem-Alexander en de festiviteiten die daarmee samenhingen

Slachtoffer

De politie wil dit jaar voorkomen dat er wederom veel mensen slachtoffer worden van zakkenrollers. Daarom wordt er extra aandacht besteed aan deze criminele activiteiten.

Eind augustus vorig jaar zei de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) dat Roemenië hulp had aangeboden bij het tegengaan van Roemeense zakkenrollers. De burgemeester wist toen nog niet wanneer deze politieagenten uit Roemenië zouden worden ingezet.

Probleem

Roemeense zakkenrollers vormen een hardnekkig probleem in de hoofdstad, met name tijdens grote evenementen. Zo arresteerde de politie tijdens de Gay Pride vorig jaar zesenveertig vermeende zakkenrollers.

Het merendeel van hen was van Roemeense afkomst. Die zakkenrollers zijn ervaren en gaan zeer professioneel te werk, meldde de Amsterdamse politie destijds.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.