nederland

Schoonmaakbedrijf neemt alleen ‘Hollanders’ in dienst

Door Tom Reijner - 08 april 2014

Het schoonmaakbedrijf Budget Cleaning Brabant uit Drunen heeft een duidelijke voorkeur voor de afkomst van werknemers. In een personeelsadvertentie in verschillende regionale kranten vermeldt het ‘Hollandse bedrijf’ nadrukkelijk op zoek te zijn naar ‘Nederlandse werknemers’.

‘Gezocht: glazenwassers, schoonmakers en schilders,’ is in de advertentie te lezen. Onderaan staat in vetgedrukte letters: ‘Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers’.

Bodem

‘Allochtone klanten’ kunnen maar beter een ander bedrijf bellen, zegt eigenaar Wesley de Laat dinsdag in de Volkskrant. Bij Budget Cleaning Brabant werken negen medewerkers, en die zijn allen ‘Nederlanders’.

‘Ik mag zelf bepalen wie voor mij werkt,’ zegt De Laat, ‘of het nou Polen zijn of Turken, Marokkanen of Bulgaren, het zijn geen Hollanders.’

De oproep wordt nog eens bevestigd op de Facebook-pagina van het bedrijf: werknemers van ‘Hollandse bodem’ worden van harte uitgenodigd te reageren.

Criminaliteit

In Rotterdam werft het schoonmaakbedrijf overigens wel personen met een andere achtergrond. ‘Wij willen die mensen een kans geven bij ons te werken in plaats van de criminaliteit in te gaan,’ zegt de eigenaar.

Intussen is een klacht binnengekomen bij discriminatiemeldpunt Radar Brabant. Maar dat vindt De Laat geen ramp. ‘Ik mag mijn mening toch uiten?’ Bovendien zegt hij dat hij ‘die mensen’ toch niet uitnodigt voor een gesprek, dus hij biedt hen ook geen ‘valse hoop’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.