nederland

Seksexploitant en ‘Heinekenontvoerder’ Grifhorst dood

Door Servaas van der Laan - 10 april 2014

Weet Rob Grifhorst waar de verdwenen Heinekenmiljoenen zijn? We zullen het niet meer uit zijn mond horen. De Amsterdamse vastgoedondernemer is woensdag overleden.

Grifhorst wordt ook wel de ‘vijfde Heinekenontvoerder’ genoemd. Justitie verdenkt de Amsterdammer ervan het verdwenen deel van het losgeld in handen te hebben gekregen.

Arrestaties

Grifhorst zat in 1983, kort na de ontvoering van Freddy Heineken, een tijdje vast maar werd weer vrijgelaten. In 2005 werd een nieuw strafrechtelijk onderzoek tegen Grifhorst opgestart. Dit leidde tot de arrestatie van Grifhorst en zijn vrouw in Spanje in 2007.

Maar justitie heeft nooit kunnen bewijzen dat het geld dat Grifhorst in prostitutiepanden in Alkmaar investeerde afkomstig was van biermagnaat Freddy Heineken.

Wallen

In de jaren negentig was Grifhorst ook actief op de Amsterdamse Wallen waar hij eigenaar was van sekstheater Casa Rosso. Heinekenontvoerder Willem Holleeder stond in die tijd bij hem op de loonlijst.

Daarnaast was Grifhorst een goede vriend van in 2003 geliquideerde Cor van Hout en deed hij zaken met de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Met zijn dood stopt het onderzoek van justitie naar Grifhorst. Zijn vrouw blijft wel verdachte in het onderzoek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.