nederland

Somalische piraten zitten in vreemdelingendetentie

Door Shari Deira - 26 april 2014

De drie Somalische piraten die vrijdag zijn vrijgelaten, zijn in vreemdelingenbewaring geplaatst. Daar wordt hun asielaanvraag verder afgehandeld.

Dat heeft een woordvoerder van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) zaterdag laten weten. De Somaliërs zitten in vreemdelingendetentie omdat ze geen vaste woon- of verblijfplaats hebben.

Asielprocedure

Vrijdag bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de drie Somaliërs uit voorarrest moesten worden vrijgelaten. De mannen hadden tweederde van hun celstraf uitgezeten en kwamen daardoor in aanmerking voor vervroegde vrijlating.

De mannen werden niet uitgezet, omdat ze een asielprocedure hadden lopen. Dit terwijl de mannen Somalië niet zijn ontvlucht, maar zijn opgepakt door Nederlandse mariniers toen zij vissers gijzelden op de Indische Oceaan in april 2011.

De drie maakten deel uit van een groep van negen Somaliërs die op 21 maart werden veroordeeld tot 4,5 jaar cel.

Ophef

Het feit dat de mannen niet meteen zijn uitgezet, maar hun asielaanvraag in Nederland mogen afwachten, leidde direct tot politieke ophef. VVD-Kamerlid Malik Azmani noemde het schaamteloos dat het ‘tuig’ in Nederland mag blijven.

De PVV stelde Kamervragen over de kwestie en dringt aan op snelle uitzetting van het drietal.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.