nederland

Steekwapens, drugs en telefoons in gesloten tbs-kliniek

Door Tom Reijner - 22 april 2014

Een groep tbs’ers die vastzit op een gesloten afdeling in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray, beschikt over vlees- en slagersmessen, drugs, telefoons en contant geld. Ze krijgen of kopen deze spullen naar eigen zeggen van het personeel.

Dat kan tot ‘levensgevaarlijke situaties’ leiden, zeggen de tbs’ers op beelden die in de kliniek door de tbs’ers zelf zijn gemaakt en naar buiten zijn gesmokkeld. Het EO-televisieprogramma Dit is de Dag Onderzoek beschikt over de beelden en zendt ze woensdagavond uit.

Bloedbad

Tbs’er Majid laat voor de camera twee grote vleesmessen zien. ‘Vier of vijf maanden heb ik die messen bij me,’ zegt hij. ‘Je kunt hiermee een bloedbad aanrichten. Patiënten onderling, bezoekers en personeel.’

Op de beelden is te zien hoe familieleden van Majid op bezoek komen, dezelfde familieleden die hij eerder bedreigde, zegt EO-journalist Roelof Bosma dinsdagavond in Pauw & Witteman. Op andere filmpjes tonen tbs’ers een verzameling drugs. Het gaat volgens hen onder meer om heroïne, cocaïne, hasj en xtc. Ook laten ze contant geld en verschillende mobiele telefoons zien.

De groep tbs’ers om wie het gaat, zit op een gesloten afdeling en mag zonder toezicht geen contact hebben met de buitenwereld. Toch zijn ze erin geslaagd om de opnames over te dragen aan Bosma.

De betrokken tbs’ers zeggen de beelden openbaar te willen maken uit frustratie over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling door De Rooyse Wissel. Tbs’er Oene: ‘Het is een tikkende tijdbom. Je hoeft hier maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen.’

Hoge eisen

De Rooyse Wissel heeft schriftelijk gereageerd zonder de beelden te hebben gezien. ‘Wij zijn de overtuiging toegedaan dat ons beleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers. Dit wordt ondersteund door diverse onderzoeken en inspectierapporten.’ De Rooyse Wissel heeft de Inspectie Veiligheid & Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg intussen gevraagd te oordelen over de veiligheid en het behandelklimaat in de kliniek.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt in een reactie dat De Rooyse Wissel altijd heeft voldaan aan de hoge eisen. Er is dan ook geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit die de Rooyse Wissel levert, vindt het ministerie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.