nederland

Syriëganger (20) gearresteerd na terugkeer in Nederland

Door Shari Deira - 29 april 2014

Een twintigjarige man uit Amsterdam is door de rechter in Den Haag veertien dagen vastgezet, nadat hij terugkeerde uit Syrië. Wat de man in Syrië heeft gedaan, wordt nog onderzocht.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt. De man werd op 23 april al gearresteerd door de politie in Den Haag.

Teksten

De man wordt verdacht van voorbereidingshandelingen gericht op het deelnemen aan de strijd in Syrië onder de vlag van een terroristische organisatie. Het OM verdenkt de man ook van het voor verspreiding voorhanden hebben van tot terreur opruiende teksten.

Hoe lang de man in Syrië is geweest, wil het OM ‘in het belang van het onderzoek’ niet zeggen. Het is ook nog onduidelijk wat de Syriëganger precies heeft gedaan. De man zit in beperking, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Jihad

In oktober werden voor het eerst twee jongemannen veroordeeld, omdat zij wilden deelnemen aan de jihad in Syrië. Omar H. en Mohammed G. waren nog niet naar Syrië afgereisd, maar voorbereidingen voor een jihad, worden door de rechter gezien als voorbereiding van medeplegen van moord.

H. kreeg een jaar cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk. G.werd veroordeeld tot een jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.