nederland

Tilburg verbiedt kleding met logo’s beruchte motorclubs

Door Shari Deira - 25 april 2014

Burgemeester Peter Noordanus (PvdA) van Tilburg wil het dragen van jassen die gelieerd zijn aan motorclubs verbieden in de binnenstad. Hij wil op deze manier intimiderend gedrag van leden van Satudarah tegengaan.

Aanleiding voor het verbod, dat in mei moet ingaan, is het aantal geweldsincidenten waarbij leden van motorclubs zijn betrokken, melden diverse lokale media.

Aanpak

Verder voert Noordanus ook een algemeen samenscholingsverbod in. De burgemeester zegt dat omliggende steden bereid zijn de aanpak te volgen.

Eigenaren van horecagelegenheden wordt gevraagd om de politie te bellen zodra zij clubleden in jassen zien. Ondernemers die weigeren mee te werken, kunnen ‘extra controles’ verwachten van de gemeente en politie, schrijft NRC Handelsblad.

Of de maatregelen stand houden in de rechtszaal moet nog blijken. ‘Ik verwacht er nog wel een rechtszaakje over te voeren,’ zegt Noordanus tegen de krant.

Strafblad

Satudarah reageert gelaten op de maatregelen. ‘We zijn constant in dialoog met de gemeente, ze hadden het op een andere manier moeten inkleden. Het aan ons moeten laten.’

Uit een politierapport bleek eerder deze week dat 80 procent van de leden van beruchte motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender een strafblad heeft. Bijna 30 procent is zelfs veelpleger, wat betekent dat zij meer dan tien veroordelingen op hun naam hebben staan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.