nederland

Toch Turks protest op dag herdenking Armeense genocide

Door Servaas van der Laan - 24 april 2014

Ongeveer honderd Turkse Nederlanders hebben donderdag in Almelo geprotesteerd tegen de onthulling van een monument ter nagedachtenis aan de Armeense genocide vandaag 99 jaar geleden. De Turkse gemeenschap had opgeroepen niet op de herdenkingsdag zelf de straat op te gaan.

Toch togen een kleine honderd Turkse demonstranten donderdag naar het stadhuis in Almelo om te protesteren tegen het monument, meldt RTV Oost.

Genocide

De Turken vinden dat de Armeniërs ten onrechte spreken van ‘genocide’. Turkije bestempelt de massaslachtingen van 1915 als de ‘Armeense kwestie’.

Tijdens het protest werd even verderop, op het grondgebied van de Armeens Apostolische Kerk in Almelo, het grootste Armeense genocidemonument van Europa onthuld. Tijdens de ceremonie, die zonder problemen verliep, spraken onder anderen Kamerleden Harry van Bommel (SP), Pieter Omtzigt (CDA) en Joël Voordewind (ChristenUnie) het publiek toe.

Juridische stappen

De Turkse gemeenschap heeft al aangegeven zich niet neer te leggen bij het genocidemonument. Het Almelose raadslid Ugur Çete heeft juridische stappen aangekondigd.

Ze willen onder meer dat het woord ‘genocide’ van het monument wordt geschrapt. Ook is de Europese vertakking van de AKP van de Turkse premier Receo Tayyip Erdogan een petitie begonnen tegen het gebruik van het begrip ‘Armeense genocide’.

Beschamend

De petitie is door bijna duizend personen ondertekend, onder wie voormalig PvdA-Statenlid en veroordeelde fraudeur Bahattin Erbas die nu als eenmansfractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland zetelt. ‘Wij vinden het beschamend dat politici de Armeense kwestie misbruiken door het heftige begrip “genocide” te gebruiken en daarmee minderheden tegenover elkaar opzetten,’ is te lezen in de petitie.

Erdogan kwam woensdag met een opvallend gebaar. Hij condoleerde namens de Turkse regering de nabestaanden van de Armeniërs die rond 1915 om het leven kwamen. Erdogan maakte geen excuses en noemde het woord ‘genocide’ niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.