nederland

Toch weer problemen bij viering kampioenschap Ajax

Door Servaas van der Laan - 27 april 2014

De viering van het landskampioenschap van Ajax in Amsterdam heeft tegen het einde toch weer problemen opgeleverd. De politie moest 80 supporters aanhouden die zich misdroegen.

De kampioenswedstrijd van Ajax was met een saai 1-1 wat teleurstellend, maar de feestvreugde onder de Amsterdammers was er niet minder om.

Geen problemen

De wedstrijd, waarbij het fanatieke supportersvak 410 niet aanwezig mocht zijn, verliep zonder problemen. Er waren veel agenten aanwezig maar die hoefden niet in te grijpen.

Alle fans werden aan de poort van het stadion gefouilleerd waardoor er geen vuurwerk het stadion in kon komen. Vuurwerk was er wel in een nabijgelegen café dat door Ajax-aanhangers was afgehuurd.

Gejuich

Toen het eindsignaal in Almelo klonk, brak er niet alleen gejuich uit in Almelo, ook in de vele cafés op het Amsterdamse Leidseplein was de sfeer uitbundig. De Mobiele Eenheid was aanwezig maar keek toe hoe de supporters feestvieren.

De spelersbus van Ajax trok zondagmiddag van Almelo naar de Amsterdam Arena waar de ploeg van Frank de Boer gehuldigd werd.

Officier van justitie

Ook de huldiging verliep aanvankelijk feestelijk. Trainer Frank de Boer werd door burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) geëerd met de Frans Banninck Cocq penning. Deze onderscheiding van de stad Amsterdam wordt uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam gedurende een periode van ten minste tien jaar.

Maar het was zondag niet overal even feestelijk. Op station Utrecht Centraal werden dertig supporters aangehouden die de trein van Almelo naar Amsterdam hadden vernield. Later op de avond arresteerde de politie in de Amsterdamse binnenstad meer dan vijftig mensen die zich daar na de huldiging bij de ArenA misdroegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.