nederland

Tolk: aanbod schadevergoeding Srebrenica ‘onacceptabel’

Door Anna Vossers - 10 april 2014

De Bosnische tolk die een schadevergoeding van 20.000 euro krijgt voor de dood van zijn broer en vader in Srebrenica in 1995, is woedend over de geldsom die Nederland hem heeft aangeboden. De eenzijdige manier waarop tot het bedrag is gekomen noemt hij ‘onacceptabel’.

‘Ik wil in gesprek met Nederland, ik wil echte onderhandelingen over smartegeld,’ zegt Hasan Nuhanovic bij de NOS.

Zijn advocaat Liesbeth Zegveld zei eerder al dat uit het bedrag geen respect blijkt, maar alleen ‘dat de staat ervan af wil’. Het ging de nabestaanden nooit om het geld, zegt Zegveld bij BNR Radio. ‘Ze zijn erg teleurgesteld over het feit dat ze niet gezien, gehoord en gekend worden in de laatste aflevering van dit dossier. Heel erg jammer.’ Zij liet in het midden wat de nabestaanden nu gaan doen, maar het bedrag zullen ze in ieder geval niet accepteren.

Vier nabestaanden

Eerder donderdag maakte het ministerie van Defensie bekend dat het voor de dood van in totaal drie Bosnische mannen, onder wie de vader en broer van de voormalig Dutchbat-tolk, een schadevergoeding uitkeert van 20.000 euro per persoon aan vier nabestaanden.

Hun naasten werden in 1995 van de veilige Dutchbat-basis gestuurd toen Srebrenica werd aangevallen. Zij werden door Serviërs gedood.

Nuhanovic begon hierover in 2002 een zaak tegen de Nederlandse staat. De Hoge Raad oordeelde in de herfst van vorig jaar dat Nederland medeverantwoordelijk is voor hun dood.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.