nederland

Twintig jaar celstraf en tbs voor brandstichter Cuijk

Door Anna Vossers - 09 april 2014

Een 24-jarige man uit Mill die vorig jaar brand stichtte in een huis in Cuijk, waardoor drie vrouwen om het leven kwamen, is woensdag door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar. Hij krijgt daarna tbs met dwangverpleging.

Het vonnis komt overeen met de strafeis van de officier van justitie. Dennie J.’s advocaat eiste vrijspraak, omdat de brandstichter volgens hem verminderd toerekeningsvatbaar is. J. ontkent dat hij de fatale brand stichtte, en zegt zich niet meer te herinneren wat hij de betreffende avond deed.

Gepland

Een moeder en haar twee dochters uit het Brabantse dorp overleden in juni toen hun huis afbrandde. Volgens de rechter was J. al een paar dagen bezig met het plannen van de meervoudige moord.

J. had een relatie met de jongste dochter, die veertien jaar oud was. Na een ruzie kondigde hij, drie dagen voor de brand, aan dat zij zou ‘branden in de hel, sneller dan je denkt’.

Trap

Toen hij brand stichtte in het huis, zorgde hij ervoor dat ook de trap was bedekt met brandstof, waardoor de drie slachtoffers niet via die weg konden ontsnappen. Deze gegevens samen waren voor de rechter genoeg reden om te concluderen dat de moord ‘op een koele en planmatige wijze’ was gepland.

J. werd de dag na de brand gearresteerd, nadat hij zich urenlang op een telefoonpaal in de buurt van het afgebrande huis had verschanst. Hij heeft in het verleden psychische hulp gehad en kampte voor zijn daad al langere tijd met psychische problemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.