nederland

Uitgeest verbiedt evenement op Koningsdag vanwege motorbendes

Door Anna Vossers - 19 april 2014

De gemeente Uitgeest verbiedt een motorevenement op Koningsdag vanwege ‘toenemende onrust in de motorwereld’. Ook zou meespelen, dat motorclub Bandidos in het naburige Heerhugowaard een chapter is begonnen.

Dat blijkt uit een brief die de organisatie van het evenement American Day heeft gekregen van de gemeente. Volgens een van de organisatoren, Jeroen Heerdt, staat in de brief ook dat de politie niet genoeg capaciteit heeft.

Nooit problemen

De American Day is al 23 keer eerder gehouden. Volgens Heerdt is er ‘nog nooit één probleempje geweest’ bij het evenement, waar publiek motoren, auto’s en trucks kan bekijken. De organisatie gaat niet in beroep tegen de beslissing, maar baalt stevig, want er zijn al kosten gemaakt voor onder andere posters en polsbandjes.

De politie noemde eerder motorevenementen zoals Harley Davidsondagen al ideale plekken voor een confrontatie tussen motorbendes zoals Hells Angels en de Bandidos. Deze adviseerde gemeenten zoals Haarlem en Valkenswaard daarom al om zulke motordagen te verbieden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.