nederland

‘Verplicht gemeenten om pedoseksuelen op te nemen’

Door Tom Reijner - 02 april 2014

Gemeenten moeten bij toerbeurt worden verplicht om veroordeelde pedoseksuelen als Benno L., die nu in Leiden verblijft, te huisvesten. Bij een opnameplicht ‘kan de burgemeester de zedendelinquent niet weigeren’.

Zo kun je als bestuurder ‘ook niet het verwijt krijgen dat je toestemming hebt gegeven voor zijn komst’, zegt hoogleraar Criminologie Dina Siegel van de Universiteit Utrecht woensdag in de Volkskrant.

Problemen

Siegel onderzocht samen met haar collega, hoogleraar criminologie Henk van de Bunt (Erasmus Universiteit), negen gevallen waarin huisvesting van veroordeelde pedoseksuelen tot problemen leidde.

Burgemeesters blijken het nooit goed te kunnen doen, concluderen zij. Een deel wil zelfs niet geïnformeerd worden als een veroordeelde pedoseksueel in zijn gemeente gaat wonen.

Verwijt

De burgemeesters zeggen te weinig mogelijkheden te hebben om in te grijpen. Bovendien zijn zij bevreesd dat het verwijt te krijgen dat zij informatie niet hebben gedeeld. Volgens de onderzoekers geven veel burgemeesters in crisissituaties juist te veel privé-informatie over de veroordeelde pedoseksuelen aan het publiek.

Zo wordt het voor de pedoseksueel moeilijker om na gevangenschap weer een nieuw bestaan op te bouwen, zeggen Siegel en Van de Bunt.

Protesten

In februari zorgde het bericht dat Benno L. in Leiden woonde, voor onrust rond het huis van de veroordeelde oud-zwemleraar. Verontruste Leidenaren, maar ook mensen van buiten de stad, protesteerden in de straat van L. tegen de komst van de pedoseksueel.

Maar de plaatsing van L. is ‘verantwoord’ en vormt geen gevaar voor kinderen in de buurt, zei burgemeester Henri Lenferink (PvdA) naar aanleiding van de protesten. Hij verbond zelfs zijn politieke lot aan het gedrag van de pedoseksueel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.