nederland

Vier mannen niet vervolgd voor dood inbreker Amsterdam

Door Shari Deira - 29 april 2014

Vier mannen die in november 2011 een inbreker in het Amsterdamse Frans Otten stadion op heterdaad betrapten, en hem in coma sloegen, worden niet vervolgd. De inbreker overleed een jaar geleden aan zijn verwondingen.

Het Openbaar Ministerie (OM) seponeerde de zaak tegen vier mannen en ging over tot strafvervolging van een vijfde verdachte.

Vervolging

Het gerechtshof oordeelt dat het OM goed heeft gehandeld. De nabestaanden van de inbreker hadden een beklagprocedure aangespannen. Zij hoopten dat het hof alsnog de vervolging van de vier mannen zou bevelen.

Het hof oordeelt dat er geen aanwijzingen zijn dat het viertal buitensporig geweld heeft gebruikt. De inbreker, die een koolzuurcilinder wilde stelen, verzette zich hevig toen de mannen hem wilden overdragen aan de politie.

Voor de verdachte die wel buitensporig geweld zou hebben gebruikt, ligt dat anders. Hij zou onder meer een nekklem hebben toegepast op de dief. Wanneer zijn zaak dient, is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.