nederland

Vrouw veroordeeld tot celstraf voor pgb- en uitkeringsfraude

Door Shari Deira - 18 april 2014

Een 47-jarige vrouw uit Almere is veroordeeld tot twintig maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De vrouw heeft zich schuldig gemaakt onder meer aan fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s).

De rechtbank in Midden-Nederland oordeelt dat de vrouw valse facturen opmaakte voor zorg die niet werd verleend.

Verzorging

De vrouw maakte geld dat ‘overbleef’ over naar haar privérekening door verscheidene budgethouders. Een pgb is een bedrag dat hulpbehoevenden krijgen om hun eigen verpleging of andere persoonlijke verzorging in te kopen.

Het geld werd overgemaakt naar de privérekening naar de vrouw. Zij maakte vervolgens facturen voor zorg die nooit is gegeven.

Witwassen

De vrouw is niet alleen veroordeeld voor pgb-fraude maar ook voor fraude met uitkeringen, het witwassen van bijna 674.000 euro en onjuist belastingaangifte. Een groot deel van het geld dat de vrouw heeft ontvreemd, heeft ze vergokt.

Een 35-jarige medeverdachte die inwoonde bij de vrouw, krijgt een taakstraf van 20 uur vanwege heling. Een 47-jarige financieel adviseur is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.