nederland

Waxinelichtgooier verstoort rechtszaak Joris Demmink

Door Tom Reijner - 11 april 2014

Erwin Lensink, de man die in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, heeft vrijdag de rechtszaak tegen oud-topambtenaar Joris Demmink verstoord. Hij wilde aangifte doen bij de rechter van ‘hoogverraad’ door de koninklijke familie.

De waxinelichthoudergooier, in het verleden ook actief voor de Piratenpartij, had een ‘loodzware tas’ bij zich, die volgens hem vol zat met bewijsmateriaal.

Die tas wilde hij overhandigen aan de rechter-commissaris, maar dat werd hem niet toegestaan. De waxinelichthoudergooier moest vervolgens al mopperend de rechtszaal verlaten.

Getuige

Vrijdagmorgen werd oud-Kamerlid van 50Plus Henk Krol gehoord als getuige in de zaak-Demmink. In 2003 plaatste hij als hoofdredacteur van de Gaykrant een artikel over ontuchtzaken met jongeren in het Anne-Frankplantsoen in Eindhoven.

Daarin kwam ook de naam van Demmink voor. De voormalige hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie wordt beschuldigd van seks met minderjarigen in de jaren negentig. Het hof in Arnhem besliste in januari dat hij moet worden vervolgd.

Misbruik

Twee Turkse mannen van destijds dertien en veertien jaar oud zeggen door Demmink te zijn misbruikt en zouden na hun aangiften in 2008 en 2010 zijn geïntimideerd.

Geruchten over zijn betrokkenheid bij een zedenmisdrijf in Turkije gingen al langer. Hard bewijs dat Demmink destijds in Turkije was, zou er niet zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.