nederland

Zesvoudig moordenaar ’t Koetsiertje wil onbegeleid verlof

Door Shari Deira - 15 april 2014

Cevdet Y., die in 1983 zes mensen doodschoot in café ’t Koetsiertje in Delft, wil met onbegeleid verlof en stapt daarvoor naar de rechter. De zesvoudig moordenaar gaat al twaalf jaar met begeleid verlof, maar hij wil nu ook zonder begeleider naar buiten.

De 57-jarige Y. is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en zit sinds 2001 in een tbs-kliniek in Utrecht. De kliniek heeft sinds 2006 herhaaldelijk toestemming gevraagd voor onbegeleid verlof, meldt Trouw dinsdag.

Resocialisatie

Het verzoek voor onbegeleid verlof is diverse keren afgewezen door de staatssecretaris van justitie. In oktober vorig zei staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) nog dat Y. niet op onbegeleid verlof mag.

Daarom stapt Cevdet Y. nu naar de rechter. In een kort geding in Den Haag eist Y. dat hij zonder begeleiding de tbs-kliniek mag verlaten.

‘Voor de verdere resocialisatie van Y. is onbegeleid verlof noodzakelijk,’ zegt advocaat R. Wybenga tegen de krant. ‘Het is nu aan de rechter om te bepalen wat er gebeurt. De staatssecretaris blijkt geen liefhebber van verlof in publicitair gevoelige zaken.’

Bloedbad

Bijna drie jaar geleden oordeelde het gerechtshof nog dat de afwijzing van begeleid verlof door de staat niet verkeerd was. De rechter zei daarbij wel dat de volgende verlofaanvraag serieus moet worden beoordeeld.

In april 1983 richtte de toen 27-jarige Y. met een automatisch wapen een bloedbad aan in het inmiddels gesloopte café ’t Koetsiertje. Daar ging een ruzie aan vooraf, die weinig voor zou hebben gesteld. De Turk kwam daarna terug met het wapen en vuurde twaalf kogels af.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.