nederland

Aantal comazuipers stijgt, ‘kwartje bij ouders niet gevallen’

Door Shari Deira - 27 mei 2014

Het aantal jongeren dat in het ziekenhuis is opgenomen met een alcoholvergiftiging is vorig jaar licht gestegen. De daling die in 2012 was te zien, is daarmee niet voortgezet.

In 2012 werden er 710 zogenoemde comazuipers opgenomen in het ziekenhuis, vorig jaar waren dat er 713, blijkt uit cijfers van het ziekenhuis Reinier de Graaf, de Universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Onderzoekers

De gemiddelde leeftijd van de jongeren die naar het ziekenhuis moesten vanwege een alcoholvergiftiging was vorig jaar 15,5 jaar. In 47 procent van de gevallen gaat het om meisjes, tegenover 53 procent jongens.

Hoewel de stijging licht is, is deze tegen de verwachting in van onderzoekers. In 2012 daalde het aantal kinderen met een alcoholvergiftiging voor het eerst sinds 2007, toen Nederlandse kinderartsen startten met een registratiesysteem.

In 2007 belandden 297 kinderen in het ziekenhuis en dat aantal liep op tot 762 in 2011. Ruim 40 procent van de kinderen die vorig jaar in het ziekenhuis terechtkwamen, zat op het vmbo.

Drinken

Kinderarts Nico van der Lely van het Reinier de Graaf-ziekenhuis is niet verbaasd dat de daling van 2012 niet is voortgezet. Het kabinet heeft de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol inmiddels verhoogd, maar dat is niet genoeg.

‘De sociale norm moet veranderen. Het kwartje is bij veel ouders en opvoeders nog steeds niet gevallen,’ zegt Van der Lely. ‘Met de verhoging van de leeftijdsgrens in het vooruitzicht hebben jongeren in de leeftijd van zestien tot achttien jaar in het laatste kwartaal nog even de spurt getrokken.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.