nederland

‘Ambtenaren hebben baat bij geldverspillende ict-projecten’

Door Servaas van der Laan - 12 mei 2014

De overheid geeft miljoenen uit aan mislukte ict-projecten. Ambtenaren hebben baat bij deze mislukkingen en de uitvoerende bedrijven vinden het ook niet erg.

Die dramatische conclusie trekt ict-ondernemer Rene Veldwijk die maandag door de tijdelijke Tweede Kamercommissie ICT wordt gehoord,  schrijft De Telegraaf.

Doodziek

De ondernemer, die al jaren ict-procten voor de overheid doet, noemt het systeem ‘echt dood- en doodziek’. ‘Ambtenaren hebben baat bij falen. Er zitten geen straffen in het systeem als er weer eens te veel geld wordt uitgegeven,’ zegt Veldwijk.

Volgens de ondernemer is er geen enkele prikkel om geldverspilling te voorkomen. ‘Het tegendeel is waar, de prikkel voor ambtenaren is andersom. Ambtenaren worden beloond voor slecht gedrag. Ze kunnen ongestoord gigantische projecten opzetten, zodat zij meer werk en geld naar hun afdeling zien gaan’.

Falende projecten

Per jaar geeft de overheid zo’n 4 à 5 miljard euro uit aan falende ict-projecten. De tijdelijke Kamercommissie ICT onderzoekt hoe deze enorme geldverspilling kan worden ingeperkt.

Volgens Veldwijk is dat lastig omdat er veel externen worden ingehuurd. ‘Die denken niet aan het publiek belang, die denken aan winst’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.