nederland

Asociaal Roma-gezin moet containerwoning verlaten

Door Servaas van der Laan - 30 mei 2014

Een Roma-gezin dat in Amsterdam al jaren voor overlast zorgt, moet de containerwoning op het Zeeburgereiland ontruimen. Ze hebben hier acht dagen de tijd voor.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag beslist.

Bedreigen

Het gezin Dimitrov werd vorig jaar al uit het huis in Amsterdam-Noord gezet wegens overlast en het stelselmatig bedreigen van buurtbewoners.

In het kader van ‘de treiteraanpak’, een project van de gemeente, bood de woningstichting Rochdale het gezin toen een woningcontainer aan. Voorwaarde was dat het zou samenwerken met de hulpinstanties en de huur betalen. Vooral dit laatste lukt de Roma-familie niet. De familie heeft een huurschuld van enkele duizenden euro’s.

Overlast

Amsterdam is niet de enige gemeente die te maken heeft met overlastgevende Roma-families. Zo bezorgt het gezin Nicolich de gemeente Utrecht al jaren kopzorgen.

De gemeente bood de zwervende familie enkele jaren geleden zelfs een villa aan in ruil voor goed gedrag. Maar de familieleden bleven overlast veroorzaken en moesten de villa weer verlaten. Vorig jaar ging het gezin, ondanks gemaakte afspraken, opnieuw in de fout.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.