nederland

Deel Amsterdammers geeft geld miljoenenblunder niet terug

Door Shari Deira - 07 mei 2014

Een deel van de Amsterdammers die vorig jaar per abuis extra woonkostenbijdrage hebben ontvangen, weigeren dat geld terug te geven. Het gaat om 152 huishoudens, die de gemeente samen nog ruim 1 miljoen euro schuldig zijn.

De Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (PvdA, Economische Zaken) schrijft dat woensdag in een brief aan de gemeenteraad.

Spullen

Om het geld terug te krijgen, stuurt de gemeente deurwaarders op de gezinnen af. Bij de Amsterdammers die blijven weigeren, kunnen eventueel spullen in beslag worden genomen.

Door een fout van de gemeente kregen eind vorig jaar ruim 9.000 huishoudens een veel te hoge woonkostenbijdrage. De Amsterdammers kregen bedragen variërend tussen de 155 en 23.000 euro. In totaal keerde de gemeente 188 miljoen euro in plaats van 1,88 miljoen euro uit. Toenmalig wethouder Pieter Hilhorst (PvdA, Financiën) kwam onder vuur te liggen door de kwestie.

Gehrels schrijft dat de gemeente 186,1 miljoen euro heeft teruggekregen. In totaal krijgt de gemeente nog 2,3 miljoen euro terug van 405 adressen. Behalve de weigeraars, zijn er ook Amsterdammers die een betalingsregeling hebben getroffen.

Operatie

Ook zijn er huishoudens die het geld wel willen terugbetalen, maar dat niet kunnen. Zij hebben de onterecht ontvangen woonkostenbijdrage direct uitgegeven.

De hele operatie om ervoor te zorgen dat iedereen het geld terugstort, kost de gemeente 300.000 euro.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.