nederland

Duitse rechter: asielzoekers lopen te veel risico in Nederland

Door Tom Reijner - 10 mei 2014

Een Duitse rechter heeft donderdag het terugsturen van een asielzoeker naar Nederland tegengehouden, omdat de Somaliër hier risico loopt op een ‘mensonwaardige behandeling’.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Levensbehoeften

De man was in Nederland uitgeprocedeerd en reisde naar Duitsland. De autoriteiten daar wilden hem terugsturen naar Nederland, maar daar stak de rechtbank in Darmstadt een stokje voor. De rechter is er niet zeker van dat asielzoekers in Nederland worden voorzien in basale levensbehoeften, zoals voedsel en onderdak.

De rechter benadrukte dat asielzoekers hier niet mogen werken, maar ook geen overheidssteun krijgen. Daarmee dreigt de Somaliër af te dalen ‘onder het lichamelijke en sociale bestaansminimum’. En ‘menswaardigheid valt niet te relativeren door asielbeleid,’ luidt het vonnis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.