nederland

Een seksslavin verdient in Nederland al gauw 1.000 euro per dag

Door Servaas van der Laan - 13 mei 2014

Vrouwen die in Nederland door mensenhandelaren gedwongen worden tot prostitutie verdienen al gauw 1.000 euro op een dag. Wie de moderne slavernij wil aanpakken, moet daarom veel meer op de geldstromen letten.

Dat zegt Corinne Dettmeijer, nationaal rapporteur mensenhandel, in de Volkskrant.

Miljoen per jaar

‘Slachtoffers worden gemiddeld anderhalf jaar uitgebuit voordat hun zaak aan het licht komt. Van de grootste ontnemingszaak weten we dat een slachtoffer bijna een miljoen euro bij elkaar heeft verdiend voor haar pooier, dan spreek je al snel over duizend euro per dag,’ zegt Dettmeijer.

De nationaal rapporteur uit kritiek op de manier waarop Nederland de mensenhandel aanpakt. Die aanpak is volgens Dettmeijer nog veel te vaak gebaseerd op getuigenverklaringen.

Let op geld

Ze pleit ervoor om veel meer op de geldstromen te letten. ‘Er wordt te weinig financieel gerechercheerd. Waar komt het geld vandaan en waar gaat het naartoe?’.

Dettmeijer wijst erop dat het voor slachtoffers vaak moeilijk kan zijn om aangifte te doen omdat ze ook geestelijk worden uitgebuit. Daarnaast komen er ook veel ‘vage verklaringen’ binnen van bijvoorbeeld Afrikaanse vrouwen die zeggen dat ze slachtoffer zijn geworden van mensenhandel maar die nauwelijks met details komen.

Strafvervolging

De rapporteur uit ook kritiek op de strafvervolging zelf. Mensenhandelaren werken nooit alleen, maar zelden wordt hen deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Een dergelijke aanklacht kan strafverhogend werken. Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft toe dat de aanpak van mensenhandel kan worden verbeterd en zegt de aanwijzingen van Dettmeijer te zullen ‘meenemen’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.