nederland

Eerste zomerse dag gaat eindigen met stevig onweer

Door Tomasz Blom - 20 mei 2014

Dinsdag is voor het eerst dit jaar officieel sprake van een landelijk zomerse dag. Tegelijkertijd heeft het KNMI de waarschuwingscode geel (gevaarlijk weer) afgegeven in verband met onweer dat later vandaag tot ontwikkeling komt.

In het binnenland stijgt het kwik vandaag tot 27 of 28 graden. Er is sprake van een landelijke zomerse dag als in De Bilt het kwik boven de 25 graden komt. Naar verwachting gebeurt dit tussen 13.00 en 14.00 uur.

Hagel

Volgens het KNMI kunnen er later op de middag verspreid over het hele land enkele regen- en onweersbuien voorkomen. Hierbij kan ook hagel vallen.

In de avond krijgt vooral het westen van ons land het zwaar te verduren. Het weerinstituut voorspelt stevige onweersbuien, hagel en zelfs ook zware windstoten.

Warmste

Website weeronline.nl meldt dat sinds het begin van de officiële metingen, Nederland een van de warmste jaren ooit beleeft. Door de zachte winter en het vroege voorjaarsweer ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur nu op 8,5 graden.

In 2007 was het net als nu gemiddeld 8,5 graden. Alleen 1990 verliep warmer met 9,2 graden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.