nederland

Europese ‘AKP’ protesteert in Almelo tegen genocide-monument

Door Servaas van der Laan - 20 mei 2014

De Nederlandse tak van de Europese afvaardiging van de Turkse regeringspartij AKP, protesteert op 1 juni tegen het Armeense genocide-monument in Almelo. De Unie van Europese Turkse Democraten in Nederland (UETD) hoopt op een ‘vreedzaam’ protest.

Dat bevestigt de net opgestapte voorzitter Ali Riza Karacaer aan elsevier.nl.

Genocidemonument

Op de vraag waartegen het protest is gericht, zegt Karacaer: ‘dat lijkt me toch duidelijk. De Turkse gemeenschap laat zien het niet eens te zijn met het Armeense genocidemonument’.

Op 24 april dit jaar werd in Almelo het grootste Armeense genocidemonument van Europa onthuld. Het was op die dag precies 99 jaar geleden dat in het toenmalige Ottomaanse Rijk honderden tot duizenden leden van de Armeense elite werden opgepakt, gedeporteerd en vermoord. Dit wordt als het beginpunt van de Armeense genocide gezien.

Verzet

Hoewel het monument op privéterrein van de Armeens Apostolische Kerk is geplaatst, verzet de Turkse gemeenschap zich tegen het monument.

De UETD is samen met andere Turkse organisatie een juridische procedure gestart om in ieder geval het woord ‘genocide’ van het monument te schrappen. Volgens Turkije is het immers nooit vast komen te staan dat het om genocide ging.

Volgens Karacaer loopt die juridische procedure op dit moment nog en is het niet duidelijk of het iets gaat opleveren. De partij startte ook een petitie die zich tegen het begrip ‘Armeense genocide’ richt.

Nieuw protest

Na eerdere protesten op 24 april zal nu ook de Europese tak van de partij van de Turkse premier Recep Tayyip Erodgan zich laten horen. Twee weken geleden sprak een parlementslid van de AKP in Almelo over de kwestie.

Karacaer hoopt op een ‘vreedzaam protest, zoals dat in een democratie gaat’. Hij verwacht dat ‘enkele duizenden’ aan de oproep gehoor zullen geven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.