nederland

‘Financiële miljoenenstrop hangt Amsterdam boven het hoofd’

Door Servaas van der Laan - 07 mei 2014

De Amsterdamse gemeentekas krijgt mogelijk een financiële tegenvaller te verwerken van 368 miljoen euro. Door een ander rekenmodel gaat er mogelijk minder bijstandsgeld van het Rijk naar de stad.

Dat schrijft dagblad De Telegraaf op basis van een overdrachtsdocument van wethouder Andrée van Es.

Miljoenentekort

In de nota staat dat er voor 2015-2018 een tekort is berekend tussen de 150 en 368 miljoen euro. Aanvankelijk dacht de gemeente dat het ‘slechts’ 5 miljoen euro moest inleveren op de bijstandsinkomsten.

De tegenvaller is nog niet medegedeeld aan de gemeenteraad. De coalitieonderhandelaars van D66, GroenLinks en VVD zijn wel op de hoogte gesteld. D66-leider Jan Paternotte ontkent te weten van het gat, maar wil er verder niets over kwijt.

Tussenstand

Volgens Van Es gaat het niet om definitieve informatie maar om ‘een tussenstand’. ‘Het stuk is in het college besproken en zoals gebruikelijk gaat het daarna zo snel mogelijk naar de raad. Daar is een procedure voor en dat houdt in dat de raad morgen deze informatie met een brief van het college krijgt,’ zegt de wethouder.

De tegenvaller zet de coalitieonderhandelingen onder druk. De tientallen miljoenen euro’s die de partijen in de vrije ruimte willen besteden aan onderwijs en klimaat komen mogelijk helemaal nooit binnen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.