nederland

Hoe stopt Nederland ‘niet te behappen’ stroom migranten?

Door Tom Reijner - 14 mei 2014

De laatste tijd komen er duizend asielzoekers per week naar ons land. Dat is een ‘alarmerende toestroom’ want tot voor kort was dat aantal met duizend per maand aanzienlijk minder.

Als het zo doorgaat, zei staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) woensdag in het tv-programma Eén op Eén, zijn het er aan het eind van het jaar zo’n 65.000. ‘Dit moet in een aantal maanden volstrekt getackeld zijn. Dit zijn aantallen die niet te behappen zijn voor Nederland.’

Mensensmokkel

Vooral mensen uit Syrië – een land dat te maken heeft met een bloedige burgeroorlog – en Eritrea komen naar Nederland toe. Teeven denkt dat er bij de toestroom van asielzoekers uit het laatstgenoemde land sprake is van georganiseerde mensensmokkel.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt dat, samen met de marechaussee en de nationale politie. De staatssecretaris hoopt dat iedereen de ogen en oren openhoudt voor signalen die duiden op mensenhandel. Mensen moeten verdenkingen melden, zei hij.

Tentenkampen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is druk bezig om nieuwe locaties te vinden om de vele asielzoekers op te vangen. In een leegstaande kazerne in het Brabantse Budel krijgen maximaal 1.200 asielzoekers onderdak.

Mogelijk komen daar sporthallen en leegstaande scholen bij. Als we er niet in slagen om het aantal migranten in te dammen, is het ‘in het ergste geval nodig’ om asielzoekers op te vangen in tentenkampen of in leegstaande gevangenissen.

Stoppen

Intussen proberen de diensten de migratiestroom naar Nederland te stoppen. Zo is het mobiel toezicht in de grensgebieden in de afgelopen weken flink toegenomen. Het gaat om honderden extra patrouilles van de vliegende brigades van de marechaussee, zei Teeven.

De herinvoering van grenscontroles, waarvoor onder meer het CDA en de PVV pleiten, kan niet zomaar: het Europese Schengenverdrag houdt dat tegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.