nederland

Honderden bijeen voor protest tegen vrijlating Van der Graaf

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2014

In Rotterdam wordt vrijdagavond een protestactie gehouden tegen de vervroegde vrijlating van Volkert van der Graaf. De actie is een initiatief van Simon Fortuyn en oud-LPF’er Hans Smolders.

De demonstratie is vrijdagavond om 19.30 uur bij het centraal station van Rotterdam begonnen. Onder de tweehonderd demonstranten zijn prominenten van Leefbaar Rotterdam, zoals oud-wethouder Marco Pastors en Eerste Kamerlid voor de PVV Ronald Sørensen.

Vredig en waardig

‘Het moet een vredige en waardige demonstratie worden zoals dat ook was bij de begrafenis van Pim Fortuyn waarbij mensen vanuit alle gelederen van de samenleving zich waardig hebben gedragen en hun emoties hebben kunnen laten zien,’ is te lezen op de website van het initiatief.

Het protest richt zich op de relatief lage straf die Van der Graaf heeft gekregen voor de moord op Fortuyn. ‘Dit is een rechtstreekse aanslag op de democratische rechtsorde en democratische instituties. Het is ook overduidelijk een politieke moord met vervolgens in 2003 ook nog eens een politiek proces. De straf die Volkert van der G. heeft gekregen is ook duidelijk een rechterlijke dwaling,’ vinden de initiatiefnemers.

Discussie

Simon Fortuyn vindt dat er een discussie moet komen over de vervroegde invrijheidstelling in Nederland.

Hans Smolders heeft daarover een brief gestuurd naar de advocaat-generaal bij het Ressortsparket van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Smolders en Fortuyn vinden dat vervroegde vrijlating weer een ‘gunst’ moet worden en geen zekerheidje zoals nu het geval is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.