nederland

Huisarts Nuenen niet vervolgd voor dood Filipijnse au pair

Door Shari Deira - 06 mei 2014

Huisarts Edwin ten W. uit Nuenen hoeft niet te worden vervolgd voor de dood van zijn Filipijnse au pair Beth Urbi in 2002. De klacht van de vader van Urbi is niet gegrond verklaard.

Dat oordeelt het gerechtshof in Den Bosch dinsdag. De vader vond de dood van zijn dochter verdacht, omdat zij een jaar na de Filipijnse vrouw van Ten W. was overleden.

‘Verder onderzoek zal geen ander licht op de zaak doen schijnen,’ oordeelt het gerechtshof. ‘Een succesvolle strafvervolging valt niet te verwachten.’

Beth Urbi werd op 4 maart 2002 dood gevonden in het huis van de arts. De exacte doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Urbi overleed een jaar na de Filipijnse Fatima ‘Bebe’ Paña, de vrouw van Ten W.

Teleurstellend

Oud-rechercheur Nanko Veenbrink, die Ten W. diverse keren heeft verhoord en denkt dat hij schuldig is aan de dood van beide vrouwen, vindt de uitspraak van het gerechtshof ‘zeer teleurstellend’, zegt hij tegen elsevier.nl.

‘Ik vind het jammer dat dit in Nederland mogelijk is. Dit zal de geschiedenisboeken in gaan als de grootste omgekeerde gerechtelijke dwaling van Nederland.’ Wat Veenbrink vooral kwalijk vindt, is dat er zo weinig ophef is over het niet vervolgen van Ten W.

‘Als iemand onterecht heeft vastgezeten, vallen alle media erover, maar wanneer iemand onterecht wordt vrijgesproken, hoor je daar niemand over.’ Volgens Veenbrink, die denkt dat Urbi is vermoord omdat ze ‘te veel wist’ en ‘te veel gezien’ had, wordt de zaak in de doofpot gestopt.

Veenbrink zegt, na bestudering van het dossier, dat Ten W. consequent en overtuigend heeft gelogen. ‘De man liegt op zo’n manier dat iedereen er is ingetrapt.’ Bovendien zijn er weinig mensen geïnteresseerd in de zaak.

Vrijgesproken

De echtgenote van de huisarts werd in 2004, nadat zij in 2001 onder verdachte omstandigheden verdween, dood teruggevonden onder het huis van de tweelingbroer van Ten W. De huisarts werd gearresteerd voor de dood van de vrouw, en veroordeeld maar in hoger beroep toch vrijgesproken met hulp van advocaat Gerard Spong. Spong schreef het boek De Breuk over de zaak.

Volgens Ten W. heeft Bebe Paña zelfmoord gepleegd door een zak over haar hoofd te trekken. Hij wilde niet dat er sectie op het lichaam werd verricht, en wilde zijn echtgenote dichtbij zich houden. Ten W. begroef het lichaam daarom eerst onder zijn eigen huis, en daarna onder het huis van zijn broer.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.