nederland

Kabinet gaat overlast vuurwerk te lijf: vier nieuwe maatregelen

Door Tom Reijner - 14 mei 2014

Het kabinet is tegemoet gekomen aan de vele klagers over vuurwerkoverlast rond Oud & Nieuw. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid, VVD) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu, PvdA) hebben overleg gevoerd met diverse burgemeesters.

Dat meldt RTL Nieuws op basis van bronnen rond de regering.

Tijdens en rond Oud & Nieuw zorgen ‘feestvierders’ altijd voor veel schade. Het Openbaar Ministerie telde tijdens de laatste Oud & Nieuw 648 verdachten en 132 mensen die werden gedagvaard. Relschoppers kregen boetes, huisarrest of zelfs een gevangenisstraf.

Wat gaat het kabinet precies doen om vuurwerkoverlast in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen? Elsevier zet vier maatregelen op een rij.

1. Minder uren

Vuurwerk mag straks alleen nog worden afgestoken van oudejaarsdag 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 02.00 uur. Tot dusver mocht vuurwerk al vanaf 10.00 uur op oudejaarsdag de lucht in.

2. Beperkte verkoop

Ook de verkoop wordt aan banden gelegd. Het mag alleen nog maar op 30 en 31 december worden verkocht. Tot vorig jaar mocht het ook al op 29 december, maar die periode is nu dus ingekort.

3. Tegen oogletsel

Elke jaar wordt er volop geklaagd over de overlast en de gevaren van vuurwerk en telkens zijn er weer slachtoffers. Verwondingen aan handen en armen komen veel voor, maar ook oogletsel is een veelvoorkomend verschijnsel. Daarom komt er een stevige campagne voor vuurwerkbrillen.

4. Regels importeurs

Er komen eveneens meer regels voor importeurs. Verzenddiensten zullen op hun verantwoordelijkheden worden gewezen, omdat illegaal vuurwerk vaak via de post wordt besteld en bezorgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.