nederland

Koning en Koningin leggen krans bij Nationaal Monument

Door Shari Deira - 04 mei 2014

Het was om 20.00 uur 2 minuten stil in Nederland ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 1.500 plekken in het land kwamen Nederlanders bijeen om de doden te herdenken.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden de nationale dodenherdenking in Amsterdam bij. Even voor 20.00 uur legde het paar een krans bij het Nationaal Monument.

Geschiedenis

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) hield een toespraak. ‘Nog altijd houdt de Tweede Wereldoorlog ons bezig,’ begon hij. ‘De oorlog die maar geen gewone geschiedenis wordt, geen verleden tijd. De oorlog die ik vaak niet begreep.’

Hij vertelde over zijn ouders. ‘Mijn moeder zat elk jaar na de dodenherdenking hard te huilen, mijn vader ging stil schoffelen in de tuin. Dat begreep ik niet, zó lang na de oorlog en nog zó van slag.’

Toen hij ouder werd ging Van der Laan de oorlog wel begrijpen, nadat zijn moeder er een boekje over schreef. Daarin vertelde ze over sinterklaasavond 1943, die zij met vrienden vierden uit het verzet. Zeven van de twaalf die er die avond waren, werden ruim een jaar later gefusilleerd door de nazi’s.

Defilé

Tijdens de herdenking, die rechtstreeks op televisie te zien was, legden ook onder anderen de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de commandant der strijdkrachten en de burgemeester een krans. Na afloop volgde een defilé.

In een onbekend aantal, overwegend christelijke, gemeenten vond de dodenherdenking omwille van de zondagsrust al een dag eerder plaats.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.