nederland

Maakt Wereld Natuur Fonds het echt zo bont met zijn vlieguren?

Door Tomasz Blom - 22 mei 2014

In het boekjaar 2012-2013 overschreden medewerkers van het Wereld Natuur Fonds (WNF) hun eigen vliegquotum met ruim 19 procent. Dit jaar verwacht de organisatie de overschrijding te compenseren door zo’n 18 procent onder het quotum te blijven zitten.

Dat zegt WNF-woordvoerder Nathalie van Koot tegen elsevier.nl in reactie op berichtgeving in de De Telegraaf op donderdag.

Quotum

De krant meldde op basis van de WNF-jaarrekening van vorig jaar dat de natuurorganisatie met 1,8 miljoen afgelegde vliegkilometers – zo’n 43 rondjes ronde de wereld – zijn eigen vliegquotum ruimschoots overschreden had. Om de extra 325.000 kilo aan CO2-uitstoot te compenseren, zou een bos van ongeveer dertigduizend bomen moeten worden geplant.

Van Koot stelt hiertegenover dat het WNF in het huidige boekjaar – dat loopt van juni tot juni – vooralsnog ruim 18 procent onder de vliegdoelstelling zit. Daarbij benadrukt ze dat de vele vliegkilometers noodzakelijk zijn voor het monitoren van de wereldwijde projecten van de organisatie. Op zijn website neemt het WNF afstand van het Telegraaf-artikel.

Alternatieven

Afgelopen weekend benadrukte WNF-directeur Johan van de Gronden op Aruba nog eens het belang van minder vliegen. ‘We moeten kritischer kijken naar het gebruik van het vliegtuig. Als wij van het WNF naar Parijs moeten, gaan we met de trein.’ Daarnaast noemde Van de Gronden videoconferenties een goed alternatief voor vergaderingen.

Sinds 2008 probeert het WNF ieder jaar het aantal vliegkilometers terug te dringen. Gemiddeld gezien is de organisatie in de afgelopen jaren hierin geslaagd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.