nederland

Meer gedacht aan slachtoffers Tweede Wereldoorlog op 4 mei

Door Shari Deira - 01 mei 2014

Steeds meer Nederlanders denken tijdens de dodenherdenking op 4 mei vooral aan Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Nederland denkt minder aan alle slachtoffers van oorlogen in de hele wereld.

Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde onderzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (pdf). Behalve aan de Nederlanders denken we tegenwoordig ook meer aan de niet-Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Slachtoffers

Uit het onderzoek blijkt dat 29 procent van de Nederlanders tijdens de 2 minuten stilte op 4 mei vooral denkt aan Nederlandse slachtoffers van de oorlog. Dat is meer dan een paar jaar geleden. De herdenking roept vooral gevoelens van respect en medeleven op.

Bijna acht op de tien Nederlanders herdenken op 4 mei alle slachtoffers uit de hele wereld van alle oorlogen. Dat is meer dan de afgelopen jaren. Dat komt doordat de zorgen over oorlog zijn toegenomen, oordelen de onderzoekers.

De situatie in Oekraïne draagt daar wellicht aan bij. Zorgen over oorlog waren het grootst in 2003 toen de Verenigde Staten Irak binnen vielen.

Stabiel

Het draagvlak voor zowel 4 als 5 mei is nog steeds ‘groot en stabiel’, blijkt uit het onderzoek. Het belang dat aan beide dagen wordt gehecht, neemt toe naarmate we ouder worden. Acht op de tien Nederlanders zien 4 mei als een dag waarop ze zich verbonden voelen met andere Nederlanders.

Het vieren van onze vrijheid op 5 mei roept bij acht op de tien Nederlanders gevoelens van respect en verdraagzaamheid op. Driekwart van de Nederlanders staat op 5 mei stil bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.