nederland

Meeste winkeliers willen wapen in strijd tegen overvallers

Door Shari Deira - 07 mei 2014

Winkeliers willen het recht krijgen op wapenbezit, om zich te kunnen verweren tegen overvallers. Een op de vijf winkeliers heeft al een wapen achter de toonbank.

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat een ruime meerderheid van winkeliers het recht wil hebben op wapenbezit, meldt het AD woensdag.

Spijkers

De meeste winkeliers zouden een slagwapen willen, zoals een honkbalknuppel, maar ook ijzeren staven en stoelpoten met spijkers noemen winkeliers als optie. Enkele juweliers erkennen dat zij over een vuurwapen beschikken.

Een meerderheid van de ondervraagden staat achter de juweliersvrouw uit Deurne, die twee overvallers doodschoot. Van de respondenten zegt 88 procent van de winkeliers begrip te hebben voor het feit dat het echtpaar een wapen had.

Verder blijkt uit het onderzoek dat ruim eenderde van de winkeliers de afgelopen twee jaar extra veiligheidsmaatregelen heeft getroffen vanwege gevoelens van onveiligheid.

Mes

Hoogleraar strafrecht Henny Sackers vreest voor een escalatie van geweld. ‘Wat we niet moeten hebben is dat de overvaller denkt: de gemiddelde winkelier heeft een slagwapen, dus ik kan niet meer aankomen met een mes, laat ik maar een volautomatisch vuurwapen meenemen.’

Sackers spreekt in de krant van een ‘zorgwekkende spiraal van overbewapening’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.