nederland

Moeten we ons zorgen maken over gevaarlijk MERS-virus?

14 mei 2014

Woensdag raakte voor het eerst een Nederlander besmet met het dodelijke MERS-coronavirus. Hij liep het virus op tijdens een reis naar Saudi-Arabië. Wat is het MERS-virus precies?

Elsevier stelt vijf belangrijke vragen over het MERS-virus.

1. Wat is het MERS-virus?

MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome en werd voor het eerst ontdekt in Saudi-Arabië in 2012. Het virus lijkt op het SARS-virus dat tien jaar geleden in Azië opdook. Patiënten met MERS worden snel ziek en krijgen ademhalingsproblemen, koorts, moeten hoesten en hebben in sommige gevallen diarree.

Dromedarissen en kamelen zijn waarschijnlijk de bron van de besmetting. In Saudi-Arabië worden mensen die met kamelen of kamelenvlees werken, opgeroepen om mondkapjes te dragen en extra op hun hygiëne te letten.

2. Is het een gevaarlijk virus?

Ongeveer 30 procent van de MERS-patiënten overlijdt, meldt het Centers for Disease Control and Prevention. In het Midden-Oosten zijn inmiddels ruim vijfhonderd patiënten gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Zeker 109 patiënten zijn overleden.

De WHO spreekt van een ‘internationaal zorgwekkende bedreiging voor de gezondheid’. Vanwege de ernstige klachten worden MERS-patiënten opgenomen in het ziekenhuis en geïsoleerd verpleegd.

3. Hoe wordt MERS overgedragen?

Mensen kunnen het virus oplopen als zij in contact komen met kamelen of dromedarissen. Ook het eten van kamelenvlees of rauwe dierlijke producten, zoals melk, wordt afgeraden. Het virus kan ook van mens op mens worden overgedragen, maar dat gebeurt vooral binnen het ziekenhuis.

4. Komt het virus ook al buiten het Midden-Oosten voor?

Ja. Hoewel vandaag pas melding is gedaan van de eerste Nederlander met het virus, waren er vorig jaar al patiënten in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Griekenland, Filipijnen, Maleisië, Koeweit, Tunesië, Duitsland, Egypte en de Verenigde Staten.

Ook hier ging het om reizigers die besmet zijn geraakt tijdens een bezoek aan het Midden-Oosten. In de Verenigde Staten raakten twee verplegers besmet, nadat zij patiënten met het virus hadden behandeld.

5. Moeten we ons zorgen maken?

De WHO maakt zich steeds meer zorgen over verspreiding van het virus, maar er is nog geen sprake van een wereldwijde noodsituatie.

Ondanks de ziekte is het reisadvies voor landen in het Midden-Oosten niet aangepast vanwege MERS. Reizigers moeten goed letten op hun hygiëne, en als ze binnen twee weken na afloop van hun reis last krijgen van diarree hoesten, kortademigheid of koorts moeten ze contact opnemen met hun huisarts.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.