nederland

Moordenaar van Pim Fortuyn vanaf vandaag een vrij man

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2014

Twaalf jaar nadat Volkert van der Graaf een einde maakte aan het leven van Pim Fortuyn, stapt hij weer de buitenlucht in. De veroordeelde moordenaar zal vrijdag op een onbekende locatie worden vrijgelaten.

Daarmee neemt de geschiedenis rond de moord op de markante Nederlandse politicus een nieuwe wending. Niet langer hoeft Van der Graaf te boeten voor zijn daad. De milieu-activist heeft zijn straf uitgezeten, en is weer een vrij man.

Voorwaarden

Wel zal Van der Graaf zich moeten houden aan een aantal voorwaarden. Zo mag hij niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of in de woonplaatsen van nabestaanden van Fortuyn komen. Dit wordt in de gaten gehouden met een locatiemelder aan zijn enkelband. Ook mag Van der Graaf niet met nabestaanden van Fortuyn spreken en krijgt hij een mediaverbod.

De veroordeelde moordenaar, die op een geheim adres zal worden ondergebracht, wordt begeleid door een psychiater of een psycholoog. Het is niet de eerste keer dat Van der Graaf de gevangenismuren verlaat. In januari was hij al een weekend met proefverlof.

Moord

Op 6 mei 2002 schoot de in Middelburg geboren milieu-activist Van der Graaf politicus Pim Fortuyn van dichtbij door het hoofd op het Media Park in Hilversum. Kort na de aanslag werd hij door de politie aangehouden.

Al snel gaf hij toe Fortuyn te hebben vermoord. Hij zei dit te hebben gedaan omdat hij in Fortuyn een gevaar voor de samenleving zag.

Van der Graaf werd op 15 april 2003 schuldig bevonden aan moord op Fortuyn en veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Deze uitspraak werd later door het gerechtshof in Amsterdam definitief gemaakt

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.