nederland

‘Na anderhalve dag opgestapte wethouder SP lekte informatie’

Door Fieke Hamers - 20 mei 2014

Dat SP-wethouder Jelle Berens na anderhalve dag opstapte als wethouder is niet de heftigste kwestie voor de gemeenteraad van Oude IJsselstreek. Maurits Gemmink, voorzitter van de SP-afdeling vindt het mogelijk lekken van vertrouwelijke informatie ernstiger.

Donderdagavond werd Jelle Berens geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Oude IJsselstreek in de Achterhoek. Zaterdagochtend diende hij al zijn ontslag in.

Wanpraktijken

In een e-mail beschuldigde hij PvdA-wethouder John Haverdil uit het vorige college van financiële wanpraktijken bij het herinrichten van een voormalige DRU-fabriek tot cultuurcentrum. ‘Nu gaan we op zoek naar eventuele malversaties en pakken we Haverdil hopelijk aan,’ stond in de mail volgens de Volkskrant. Hij verstuurde de mail per ongeluk ook naar een journalist van De Gelderlander. Hij vroeg de journalist geen aandacht aan de mail te schenken.

Toen Berens afgelopen donderdag beweerde dat De Gelderlander hem woorden in de mond had gelegd over de oude coalitie, besloot de journalist de mail toch te openbaren. Dit veroorzaakte een crisis in het net geïnstalleerde college.

Oneigenlijke druk

Berens wordt verweten dat hij druk zou hebben uitgeoefend om publicatie van een artikel te voorkomen. Ook is er een onderzoek ingesteld of Berens vertrouwelijke informatie heeft gelekt. Het gaat hierbij om een bedrag van 2,5 miljoen euro dat gemeente Oude IJsselstreek heeft betaald voor de aankoop van een boerderij.

Een woordvoerder van de gemeente zegt tegen De Gelderlander: ‘Wij willen weten hoe Berens aan dat vertrouwelijke bedrag komt. We laten een extern onderzoek uitvoeren naar deze kwestie. Tot die tijd zeggen we niets.’

Recordhouder

De SP-wethouder heeft met zijn snelle aftreden het Nederlands record voor kortst zittende wethouder ooit verbroken. Het vorige record stond op naam van Marcel van Dalen (D66). Hij moest in 2010 na twee maanden opstappen. Van Dalen had bij zijn aanstelling niet verteld dat er een aanklacht wegens smaad tegen hem liep.

De hele SP heeft zich intussen teruggetrokken uit het college. De partij Lokaal Belang en het CDA, die samen een meerderheid hebben in de gemeenteraad, overwegen om samen verder te gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.