nederland

Nederland ‘braafste jongetje van klas’, vindt CDA over asiel

Door Tom Reijner - 20 mei 2014

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) verschuilt zich ten onrechte achter regels van de Europese Unie. als hij zegt dat hij asielzoekers niet bij de grens mag terugsturen naar een ander EU-land waar de migranten vandaan komen.

Dat zegt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum dinsdag in De Telegraaf.

Bussen

Duitse agenten blijken bij controles bussen met asielzoekers, die eerst door Nederland zijn gereisd, gewoon weer terug te sturen naar de grens.

‘Dan vragen we ogenblikkelijk in uw land of ze deze mensen overnemen,’ zegt Achim Halkour van de Bundespolizei in Sankt Augustin, die de grenscontrole aan de Duits-Nederlandse grens coördineert. Een asielzoeker moet in Europa een verblijfsvergunning aanvragen in het land waar die als eerste aankomt.

Het CDA vindt het terugsturen ‘ongelooflijk’ en wil opheldering van Teeven. ‘Het loont duidelijk niet om het braafste jongetje van de klas te zijn, zegt Van Hijum.

Alarm

Vorige week zei Teeven dat er de laatste tijd zo’n duizend asielzoekers – de meeste vanuit Eritrea en Syrië – per week naar ons land komen. Normaal zijn dat er ongeveer duizend per maand.

Teeven noemde de situatie eerder alarmerend en denkt dat er sprake is van georganiseerde mensenhandel. De mobiele grenscontroles zijn daarom sinds kort geïntensiveerd. Als we er niet in slagen om het aantal migranten in te dammen, is het ‘in het ergste geval nodig’ om asielzoekers op te vangen in tentenkampen of in leegstaande gevangenissen, waarschuwde Teeven.

De herinvoering van grenscontroles, waarvoor onder meer het CDA en de PVV pleiten, kan niet zomaar: het Europese Schengenverdrag houdt dat tegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.