nederland

Nederland wil en kan olietransport uit Noordpool niet verbieden

Door Servaas van der Laan - 01 mei 2014

Het kabinet is niet voornemens en ook niet in staat om het transport van zware olie uit het Noordpoolgebied te verbieden. Aansturen op een EU-verbod is eveneens zinloos omdat de arctische staten niet onder de EU vallen.

Dat schrijft minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer.

Geen verbod

De minister reageert op een motie van PvdA-lid Jan Vos naar aanleiding van de komst van de Russische olietanker Mikhail Ulyanov in de Rotterdamse haven. De PvdA vroeg de minister te onderzoeken of transport van olie uit het Noordpoolgebied kan worden verboden op nationaal of Europees niveau.

Minister Kamp schrijft dat een verbod op transport van ruwe olie afkomstig uit het zeegebied rondom de Noordpool in strijd is met het internationale recht op vrijheid van scheepvaart.

Polar code

Volgens Kamp kan een dergelijk verbod dan ook alleen op internationaal niveau worden geregeld. De kans dat dit gebeurt is volgens Kamp ‘zeer klein’.

Het kabinet zet daarentegen in op de verbindende internationale Polar Code van de Internationale Maritieme Organisatie die veilige en milieuvriendelijke scheepvaart in het poolgebied moet garanderen. Volgens Kamp hebben de onderhandelingen over deze code ‘een goede kans van slagen’.

EU-verbod zinloos

Ook het PvdA-verzoek aan de regering om er op EU-niveau op aan te dringen om winning van olie in het Arctisch gebied te verbieden, legt Kamp naast zich neer.

Het Arctisch gebied ligt immers buiten de rechtsmacht van de lidstaten van de Europese Unie. Omdat geen enkele EU-lidstaat ook Noordpoolkuststaat is, heeft een dergelijk EU-verbod geen enkele zin.

Greenpeace

Donderdagochtend moest de politie ingrijpen toen Greenpeace-activisten de komst van de Russische tanker Mikhail Ulvanov probeerden tegen te houden.

De kapitein van de Rainbow Warrior werd gearresteerd en het schip werd weggesleept. Dertig andere activisten op de kade en in bootjes rondom de olietanker zijn eveneens aangehouden door de politie. De helft staat intussen weer op vrije voeten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.