nederland

Onderzoek naar uitgelekt dossier Volkert van der Graaf

Door Tomasz Blom - 05 mei 2014

Justitie onderzoekt de echtheid van een foto waarop een pagina uit het gevangenisdossier van Volkert van der Graaf te zien is. In het document, dat sinds zondag op internet circuleert, valt onder meer te lezen dat Van der Graaf suïcidaal is.

De foto verscheen op de website waarinholland.nl en toont verder een afbeelding van Van der Graaf en zijn oude huisadres. Ook zou de moordenaar van politicus Pim Fortuyn sociaal zijn en niet vluchtgevaarlijk.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt maandag het onderzoek naar de foto, maar kan niet zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren. Daarnaast wil justitie niet vooruitlopen op wat er gebeurt als het document authentiek blijkt.

Personeelsleden

Volgens de NOS is het niet ondenkbaar dat het document uit de gevangenis komt waar Van der Graaf vastzat. Verschillende personeelsleden hebben toegang tot zo’n dossier.

De moordenaar van Fortuyn kwam vrijdag vrij na twaalf jaar vrij, nadat hij tweederde van zijn gevangenisstraf van achttien jaar uitzat. Stijn Franken, de advocaat van Van der Graaf,  zegt het ‘niet in het belang van zijn cliënt’ te vinden om te reageren op het vermeende dossier.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.