nederland

Overtrekkend onweer zorgt in Nederland voor overlast en schade

Door Tom Reijner - 09 mei 2014

De onweersbuien die vrijdag over ons land trekken, zorgen op verschillende plaatsen in Nederland voor problemen. Door blikseminslag en harde wind ontstond schade.

Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Lichtflits

In Vijfhuizen (Noord-Holland) stortte door de wind een deel van de muur van de St. Augustinusparochie in. In Volendam sloeg de bliksem in een huis. Een bewoner die thuis was, bleef ongedeerd. De straat waar het huis staat, kwam een tijdje zonder stroom te zitten.

Een huis in het Gelderse Ermelo vloog in brand door blikseminslag. De brandweer heeft het pand onbewoonbaar verklaard. De bewoners waren niet thuis.

Radio Oost in de regio Twente is zo’n vijf minuten uit de lucht geweest door bliksem die waarschijnlijk in de mast was geslagen, meldt RTV Oost. Binnen op de redactie was een lichtflits te zien. Op de Veluwe en in de Achterhoek zijn er tientallen meldingen van stormschade door omgevallen bomen en afgebroken takken. In de regio Utrecht waren soortgelijke meldingen.

Code geel

Verschillende weerbureaus had eerder op de avond al gewaarschuwd voor stevige onweersbuien, die gepaard konden gaan met hagel en zware windstoten. Het KNMI had vanwege het verwachte gevaarlijke weer voor het hele land code geel afgegeven.

De ANWB zegt dat het weer vanavond tot een ‘rommelige’ avondspits waarin heel wat ongelukken gebeurden. Intussen worden de buien minder actief en trekken ze naar het oosten weg. Zaterdag is er opnieuw kans op onweer. De temperatuur zal niet hoger uitkomen dan een graad of 15.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.