nederland

Peter van Uhm heeft ‘alleen maar respect’ voor Syriëgangers

Door Shari Deira - 05 mei 2014

Generaal buiten dienst Peter van Uhm heeft respect voor de Nederlandse Syriëgangers. Ze strijden volgens Van Uhm voor hun idealen, en het zijn jongeren die ‘op de een of andere manier ervaren dat ze iets moeten doen om de wereld beter te maken’.

Van Uhm zegt dat in de radiodocumentaire Verloren zonen – een eeuw ten oorlog, die zondagavond op Radio 1 werd uitgezonden. Van Uhm zegt daarbij dat hij niet achter de idealen van de mannen staat.

Bijdrage

De voormalige commandant der strijdkrachten zegt dat de Syriëgangers hun nek uitsteken. ‘Die zeggen van: “Nee, ook op plekken waar het slechter is op de aarde dan in Nederland, daar wil ik een bijdrage aan leveren omdat we daar alleen maar beter van worden.”‘

Van Uhm zegt dat hij daar ‘alleen maar respect’ voor heeft. ‘Dat meen ik uit de grond van mijn hart.’ De zoon van Van Uhm kwam in 2008 om het leven in Afghanistan. Van Uhm denkt dat er een vergelijking is te maken tussen een Syriëganger en zijn zoon.

‘Ik kan mij voorstellen dat de gedrevenheid van mijn zoon en van zo’n jongeman best te vergelijken is. Wat niet te vergelijken is, is het beeld waar ze voor gaan.’

Richting

Het programma met Van Uhm was opgenomen voordat bekend werd dat Nederlandse jihadisten zelfmoordaanslagen hebben gepleegd. Van Uhm denkt er ook na dat nieuws niet anders over, zegt hij tegen de Volkskrant.

Hij vindt dat er ‘te makkelijk’ over hen wordt geoordeeld. ‘De vraag of hun omgeving en onze maatschappij wel zijn best heeft gedaan om deze mensen in de goede richting te houden, wordt te weinig gesteld. Je moet deze jonge mensen proberen te begrijpen, anders kun je ze ook niet verder helpen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.