nederland

Platform: herdenking Palestijnen besloten na ‘druk samenleving’

Door Tom Reijner - 03 mei 2014

De omstreden herdenking van de ‘etnische zuivering in Palestina’ op zondag 4 mei heeft plaats achter gesloten deuren. Het Platform Bewust Moslim heeft daartoe besloten na ‘alle druk vanuit de samenleving’. .

Daardoor kunnen alleen genodigden deelnemen aan de bijeenkomst, zegt de organisatie zaterdag. Het platform is daar niet blij mee, want ‘dit is tegenstrijdig met hetgeen waarvoor wij staan, namelijk openheid en transparantie’.

Waar de bijeenkomst wordt gehouden, blijft geheim. De organisatie zou die eigenlijk enkele uren voor het begin bekendmaken, maar vanwege het besloten karakter gaat die aankondiging niet door.

Wel is de herdenking live op internet te volgen. De link naar de uitzending komt op de Facebook-pagina van het platform.

Gevoelig

Over de bijeenkomst ontstond deze week ophef. Burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes (PvdA) probeerde te voorkomen dat de herdenking op deze gevoelige dag zou zijn. Hij sprak van een ‘ongelukkige situatie’. Op 4 mei wordt uitgebreid stilgestaan bij de Jodenvervolging.

Na overleg liet de gemeente eerder deze week nog weten dat het evenement niet door zou gaan. Het Platform Bewust Moslim kondigde woensdag vervolgens aan dat het herdenking wel degelijk doorgaat, alleen niet in de moskee Al-Amal. Daar zou te weinig ruimte voor alle belangstellenden zijn.

Gruwelen

Het platform wil naar eigen zeggen de ‘schaduw-Holocaust’ herdenken. Daarmee doelt het op Al-Nakba, het Arabische woord voor de ‘ramp’ – de uittocht in 1948 van honderdduizenden Arabieren en Palestijnen uit Israël, tijdens en na de Arabisch-Israëlische oorlog.

Maar het gebruik van de term ‘Holocaust’ is niet alleen historisch onjuist. Al-Nakba is volkomen onvergelijkbaar met de gruwelen van de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen zes miljoen Joden doelbewust na maatschappelijke uitsluiting werden vermoord door gas, de kogel, marteling en uithongering.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.