nederland

Politie grijpt in bij Greenpeace-blokkade Russische tanker

Door Servaas van der Laan - 01 mei 2014

De politie in heeft een actie van ruim honderd Greenpeace-activisten in de Rotterdamse haven beëindigd. De milieuactivisten probeerden te voorkomen dat de Russische olietanker Mikhail Ulyanov zou aanmeren in de Rotterdamse haven.

Bij de actie zijn de Greenpeace-schepen Rainbow Warrior III en Esperanza betrokken. Boven de tanker, die olie vervoert van het Russische bedrijf Gazprom, hing ook een aantal paragliders.

Politie

De politie is in actie gekomen en heeft de Rainbow Warrior gesommeerd te blokkade te stoppen. Volgens persbureau ANP zijn agenten aan boord gekomen van het schip en houden daar de bemanning vooralsnog vast.

‘Rotterdam heeft de discutabele eer om de allereerste lading Noordpoololie ter wereld in ontvangst te mogen nemen’, zegt actievoerder Willem Wiskerke.

Arctic Sunrise

De activisten protesteren tegen de komst van olie die afkomstig is uit de Noordelijke IJszee. Greenpeace protesteerde vorig jaar in het gebied met de ijsbreker Arctic Sunrise en beklom illegaal een boorplatform.

Die actie werd beëindigd door de Russische politie. Dertig bemanningsleden werden vastgezet en de Arctic Sunrise werd geconfisqueerd.

Wrang

‘Het is wrang dat de olie waartegen ik vreedzaam protesteerde en uiteindelijk twee maanden in een Russische cel werd gegooid, uitgerekend naar Rotterdam komt’, zegt actievoerder Faiza Oulahsen tegen RTV Rijnmond. De activiste is donderdag ook weer bij de actie betrokken.

De PvdA vroeg staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) wat Nederland tegen de komst van de olietanker kon doen. Maar Dijksma liet weten dat het niet aan het kabinet is om economische activiteiten in de Rotterdamse haven dwars te zitten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.